16 Kasım 2017 Perşembe

Kitap Önerisi

Puslu Kıtalar Atlası (İhsan Oktay Anar)
     Arap İhsan, bir denizcidir. Alibaz adında bir çocuğu esir almıştır. Alibaz ve İhsan İstanbul’a gelirler. Orada Arap İhsan’ın yeğeni Uzun İhsan’ı ve oğlu Bünyamin’i ziyaret ederler. Daha sonra Arap İhsan bir hesabını görmek için Kubelik adında eski bir köleyi aramaya çıkar. Elinde bir kitap vardır. Bu kitap yaptığı bir kavga sırasında Arap İhsan’ı bir kör kuşundan kurtarmıştır. Çok geçmeden Arap İhsan, Kubelik’i bulur ve ondan elindeki kitabı tercüme etmesini ister. Bu arada Bünyamin öldü sanılıp gömülür fakat mezardan çıkar. Bu durum korku ve heyecana sebep olur. Ardından Bünyamin lağımcı ocağına yazılır ve evden ayrlır. Babası Uzun İhsan Efendi, Alibaz’la baş başa kalır. Uzun İhsan, Alibaz’ı bir mahalle mektebine yazdırır. Alibaz mahalledeki arkadaşlarıyla bir çete kurar ve o çetenin başı olur. Bir gün Uzun İhsan’ın yeniçeriler tarafından yaka paça götürüldüğünü gören Alibaz çok sinirlenir ve savaş ilan eder.

     Bünyamin savaş meydanında lağım kazmaktadır. Bir çarpışma sırasında yaralanır. Savaşın ardından Bünyamin İstanbul’a geri döner fakat babasını evde bulamaz. Babasının başına gelenler herkesin dilindedir. Zavallı Uzun İhsan Efendi’nin gözleri oyulmuş, kulakları kesilmiş ve bir dilenciye satılmıştır. Bunun üzerine Bünyamin dilencilerin arasına sızar. Amacı babasını kurtarmaktır. Nihayet babasını bulan Bünyamin’in sevinci uzun sürmez. Babası onu bir varile koyup ağzını kapatmasını söyler. Bünyamin çaresizce kendine denilen şeyi yapar. Bir süre bekler fakat babası varilden çıkmaz. Bunun üzerine varilin kapağını açmaya çalışır fakat etraftan bu hareketi görüp de gelenler Bünyamin’i oradan kovalarlar. Bünyamin bir gün boğulmak üzere olan istihbaratçıların başı Büyük Efendi’yi kurtarır. Büyük Efendi, Uzun İhsan’ı kör ve sağır yapan adamdır fakat Bünyamin’in bundan haberi yoktur. Adamı Zülfiyar’ın bir emaneti tesadüfen Bünyamin’e vermesi sebebiyle bunu yapmıştır.

     Büyük Efendi ile Bünyamin yüzleşirler. Büyük Efendi Bünyamin’e bazı sırları açıklar. Birlikte bir kumarhaneye giderler. Büyük Efendi orada kumarhane sahibinin foyasını meydana çıkarır. Daha sonra Büyük Efendi, Bünyamin’e sahip olduğu aynayı gösterir. İddiasına göre ayna kıyamete ne kadar zaman kaldığını ve kıyametten evvel hangi olayların vuku bulacağını göstermektedir. Büyük Efendi ise kıyametin yaklaştığını ve kıyametin gelmesini engellemek için zamanı tersine çevirme planları yaptığını Bünyamin’e anlatır. Büyük Efendi, son kehanette yazılı olduğu gibi mehdinin geleceğine inanmaktadır. Mehdi diye bir adamı yakalatır ve bir işkenceciyle anlaşır. Mehdi olduğu iddia edilen adam her şeyin bir kurmaca olduğunu, kıyametin kopmayacağını söyler fakat Büyük Efendi ona inanmaz. Büyük Efendi adamları sorgularken dilenciler kapıya dayanır. Kapıyı kırıp içeri girerler ve Büyük Efendi’yi oracıkta öldürürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kitap Önerisi

Aylak Adam - Yusuf Atılgan Her şeye ‘’karşı’’ duran, ‘’karşı’’ çıkan, ‘’karşı’’ olan bir adam… Aylak Adam… Bir adı bile yok. ‘’C...